петак, 29. март 2013.

Japan, inspiracija za modu-proleće, leto 2013





Magični Orijent.
I ovog puta daleki Istok je umešao svoje prste, ali sada, pre svega je inspiracija tražena u Japanu. Tu se izdvajaju dva pravca. Jedan dekorativan, jakih boja i drugi diskretan. Tako su se pojedini kreatori vezali za tradicionalne tehnike, tipa čvorova i veza, praveći zavodljive modele, drugi su pošli od oblika kimona i njegovog pojasa.Etro, Stella McCartney, Marni i Osman su pokazali oštre linije obojenih kimona, bez trunke površinske dekoracije.Mugler, Nicola Formichetti su osmislili formu od meke, boje tena, kože, obmotane oko tela, čak i bez pričvršćivanja.
Da biste uneli u vašu garderobu dašak dalekog Istoka, dovoljni su jedan, do dva elementa. Haljine sa zmajevima, zlatnog veza, svakako će se teško uklopiti u svakodnevicu, ali možda tunika ili baš kimono jakna u intenzivnoj boji,  bila bi pun pogodak. Ovaj stil je zgodan i za sakrivanje po kojeg kilograma viška.Dakle, za svakog ponešto.
Što se obuće tiče, Marni, Prada and Marc by Marc Jacobs, su svoje gejše obuli u platformke, neke sa čarapama.  Tečni ajlajner i crveni ruž radi dramatičnosti. Kosa povučena nazad, povezana nisko.

Carolina Herera


Dion Lee
Emilio Pucci
Etro

Marni

Mugler
Stella McCartney
Prada
Viviane Westwood



Izvor:Vogue











Belo leto-trend 2013.





Bela, sinonim za vrele dane
Ako su vam dosadile jeseno-zimske boje, printovi, dodir bele, će vas približiti trendu za ovo leto. Čistoća i mirnoća, kao i potencijal ove boje u kombinaciji sa drugim bojama, dominira i u kolekcijama na pistama. S druge strane nije jednolična, pa itekako imate izbor. Da li ćete  ući u svet romantike,Valentina, Simone Rocha i Stella McCartney? Ili ćete se odlučiti za čist, precizan stil Prade i Celine.Možda će vas inspirisati pamučne tkanine kod Marni, Chloe and Balenciaga. U svakom slučaju, vi ste ti koji bojite vaš svet.

Moda 60-tih je ultra moderna. Belo od glave do pete uz slojevitost, filigranske tkanine rišeljea kod Victorie Beckham, Emilia Pucci and Valentina. Mrežaste tkanine sportske forme kod Moncler Gamme Rouge, Richard Nicoll i Stelle McCartney,će vas odvesti u budućnost. Loews Stuart Veversova providno- bela, obložena cvetno-geometrijski postavljenim gajtanima, avijatičarska jakna je must have. Igranje sa teksturom  Balmain’s Olivier Rousteing’sa, čije haljine su heklane da imitiraju pleteno pruće nameštaja.Christopher Kane je izbacio na pistu tkanine sa 3D ružama. Lakosta preferira ravne, kratke džak haljine,kimono rukava.


Izvor: Vogue














    Trend 2013.- obuća





    Raznovrsnost stilova u odeći, svakako se preslikao i na modne detalje.
    Kad su u pitanju cipele, gotovo da nema šta nije u trendu. Počev od platformki, sa čipkom od kože kao kod Oskara de la Rente, sa mnoštvo kaišića kod Done Karan, Giorgio Armania, Guccia, pa i klasične salonke kao kod Miu Miu, Fendija, koji je izbacio i cipele sa visokom stubastom petom u tri boje, kod Vuitona ima modela sa izraženim špicem, sa srednjim štiklama, pa do ravnih baletanki, koledžica,  puno pertlanja, kaišića oko članka, sa resama. Mrežaste kod Stelle Mc Kartney, kao i skulpturalne kod Manolo Blahnika i Johna Galliana.












    Sandale u varijacijama Rimljanki sa štiklama raznih visina, letnje čizme, štikle raznih oblika. Na vama je samo da se odlučite da li ste u kategoriji onih "visoko" i neobično po svaku cenu, ili ste za ležernije varijante.Puno kaišića, pertlanja, dodataka tipa resa, perja, mašnica, animal print, pruge, jarke boje. U nekim modelima, bićete prava junakinja iz stripa ili gladijatorka. Vi ste na potezu.