петак, 29. март 2013.

Boje za kosu i nega



Kosa je jedna od prvih stvari koje primetimo na nekom. Boja i frizura su podjednako važni. Ipak samo zdrava, negovana kosa privlače pažnju i čini da se osećamo dobro. 
Kako odabrati ono što je dobro i što će nam odgovarati?

Puno proizvodjača, više brendova istih proizvodjača, veliki izbor boja za kosu.



 Koliko god da su usavršene, u većoj ili manjoj meri one sadrže razne hemijske supstance. Amonijak iritira vlasište, sastruže prirodni pigment, menja strukturu vlasi i čini je debljom, što je neophodno da bi boja prodrla u vlas. Tako čini kosu beživotnom i lomljivom. Šta još? PPD (veštačke boje), više ga ima u tamnim bojama; parabeni kao konzervansi koji se povezuju sa endokrinim bolestima, oštećenjem DNA; mineralna ulja;tkzv. sekundarni amini koji su i u bojama i rastvaračima, mogu ostati godinama na koži i kosi i u sadejstvu sa spoljnim zagadjivačima ugroziti zdravlje...Ipak i one su unapredjene i u ove boje dodaju se sastojci tipa aloe vere, ulja avokada, badema, makadamije, Q10, ceramida...Ukoliko već imate neke reakcije na boju, tipa svraba vlasišta, promene na koži, svakako one za vas nisu, već je neophodna poseta dermatologu.  Svaka glava je priča za sebe.



Koja je boja  manje štetna?
Prirodne boje za kosu. One zaista sadrže prirodne sastojke, ali ima i hemijskih supstanci.
Pa,  baš i nisu skroz prirodne.
One sintetičke sastojke zamenjuju prirodnim gde god je moguće, a da ne utiče na rezultat dobijanja odgovarajuće boje.



Možete se odlučiti za kanu. Ali ne za one kane u boji jer je samo jedna prirodna kana koja se dobija od lišća istoimene biljke i ona je crvena. U kane koje su u bojama plave, smedje, itd dodaju se toksične metalne soli kao olovo acetat, srebro nitrat, soli bakra, gvoždja, nikla, kobalta. U stvari nijansa koju ćete dobiti zavisi od vaše prirodne boje i dužine držanja boje na kosi. Prodaje se u kesicama i prah je zelene boje. Meša se sa blago kiselim biljnim čajevima ili limunovim sokom, kupovnim ili cedjenim. Ako vam je osetljivo vlasište  i svrbi vas nemojte koristiti limun već vodu u koju ako imate suvu kosu, možete dodati i maslinovo ulje. Ako hoćete svetliju boju, možete je mešati sa čajem od kamilice, za tamniju sa čajem od kadulje. Pokrijte je folijom i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Pre nanošenja dodajte još malo soka ili čaja do gustine jogurta. Obavezno stavite rukavice jer kana boji kožu. Za kratku kosu dovoljno vam je 100gr, a za dugu do ramena 300gr. Počnite pozadi od vrata i nanosite je u debelom sloju, pokrijte kosu folijom i držite je 2-4sata. Ako ste koristili limun dolazi do procesa oksidacije i boja će poprimiti pravu nijansu posle par dana. Za neutralisanje mirisa kane, koji nekima smeta, u smešu se može staviti mleveni cimet ili isprati kosa čajem od ruzmarina. Kana je idealna za one sa masnom kosom i ljubitelje crvene. Ako imate suvu kosu, nikako ne stavljajte kanu bez dodataka u vidu maslinovog, bademovog ulja. Ako u kanu, dodate pre farbanja indigo prah pomešan sa vodom u razmeri 2:1, dobićete nijansu čokolade.
Boje za kosu koje se reklamiraju kao prirodne, su skuplje od ovih drugih , ali je veoma važno da se ne rukovodite pričama, već da pročitate sastav tih boja i ako ste se rešili da kupite neku od njih, odaberete, svakako onu koja ima najmanje dodataka u vidu nekih hemijskih supstanci.
Martis boje su na biljnoj osnovi i kažu da pokriva sede, a da je jedno pakovanje dovoljno za dva farbanja duge kose.
Color erbe boje su na bazi bilja, bez amonijaka i ističu da hrani kosu i dobro pokriva sede.
Biokap boje za kosu su bez amonijaka, resorcinola i fenildiamina. Na bazi su pšenice, soje, pirinča, zobi,lipofilne voćne kiseline. Čuvaju kosu od oštećenja.
Logona boje za kosu sadrže biljne pigmente iz kane, oraha, rabarbare i kamilice. Bez amonijaka, sintetskih mirisa i boja, peroksida. Ima BDIH sertifikat "sertifikovana prirodna kozmetika". Čuvaju strukturu vlasi i daju sjaj i negu kosi. Ne možete očekivati boju kao kod drugih trajnih boja za kosu. Možda ćete tek posle dva do tri farbanja doći do nijanse koju želite.
Hair plasis, organska, biljna boja za kosu koja ne sadrži štetne sastojke: amonijak, resorcinol, silikone, parabene. Obogaćena je organskim ekstraktima nevena, kamilice, narandže, divljeg kestena, pštenice. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane i kako kažu idealna za one koji imaju alergiju na boje, sa oštećenom, suvom kosom.



Koja boja odgovara baš vama?
Pitanje na prvi pogled lako, ali daleko od toga.
Ako se farbate prvi put, savet je da ne pravite dramatične prelaze crno-plavo, već postepenim nijansiranjem da dodjete do promene boje. Time pre svega štitite kožu glave i kosu od agresivnih agenasa posvetljivača boje i ujedno dajete sebi vremena da procenite koja nijansa vam odgovara spram tena, boje očiju i obrva. Svetlom tenu i očima odgovaraju nijanse pepeljaste, ako imate taman ten, blajhana boja učiniće vas izveštačenom, za vas su boje tople čokolade i lešnika. Izbor boje nikako ne treba da bude boja koju ste videli da nekome fantastično stoji.
Boja kose i frizura,(lepršava, sa par pramenova ka licu) može vas podmladiti, ublažiti konture lica, a za to su idealne nijanse pepeljasto plave, pogotovo ako imate dosta sedih. Bojenje u crvenu je problematično kada imate sede zbog pokrivanja istih i ispiranja boje prilikom pranja.  Pa često izgleda bez sjaja, isprano i postaje narandžasta.Takodje, ne pristaje onima koji imaju tkzv. maslinasti ten, kao i fleke, pege jer ih pojačava. Crna boja pojačava svaku boricu i nepravilnost na licu. Boje tople čokolade pristaju gotovo svima. Savetuje se da boja bude neke dve nijanse svetlija ili tamnija, od vaše prirodne boje, za one koji su za što prirodniji izgled, a time nećete morati tako često da se farbate.




 Kosa se hrani i iznutra, tj. ona kao i zdravlje celog vašeg organizama, zavisi od toga šta jedete.

Svako želi jaku, sjajnu, zdravu kosu. Zato, bitna je  ishrana. Unos namirnica punih B vitaminima, proteinima, gvoždjem, cinkom, folnom kiselinom: mesa, jaja, sira, voća, povrća, integralnih žitarica, ribe. Naše celokupno zdravlje odražava se i na izgled kose. Ako smo mi zdravi, zdrava je i ona. Osim ako je nismo isušili spoljnim tretiranjem, kao što je često farbanje. Ako je kosa oštećena, neće joj pomoći nikakvi balzami, pa je češče skraćujte na po santimetar, da biste došli do zdravih krajeva, ako niste za drastičan prelaz na kratku kosu, izbegavajte metalne četke, sušenje fenom, gumice za kosu. Perite kosu blagim šamponom. Pri tome ne mislim na dečije šampone, jer su i oni puni hemije. Pogledajte biljne šampone domaćih proizvodjača. Pre pranja stavljajte pakovanja i rezultati će biti vidni.
Obratite pažnju na deklaracije na proizvodima kako za farbanje, tako i za negu kose. Pokušajte u tom moru ponude da nadjete one sa manje hemijskih supstanci. Pakovanja su veoma bitna. Pogotovo ako je kosa tretirana bojom. Možete kupiti gotova, veliki je izbor, te pažljivo pročitajte kakvoj kosi su namenjena ili sami pripremite u kućnim uslovima. Za suve krajeve kupite mala pakovanja ulja za kosu: kokosovo, čičkovo, bademovo... i posle pranja kose, utrljajte malo u krajeve da sprečite isušivanje.



Uljano pakovanje za suvu kosu:
Zagrejte tri kašike maslinovog ulja i time izmasirajte koren kose. Staviti plastičnu foliju i peškir. Držati sat vremena, isprati.
Za sjajnu plavu kosu:
Jednu šaku cvetova kamilice preliti litrom vrele vode i ostaviti 2 sata.Procediti, dodati 1-2 kašike limuna
 i nakon ispiranja, preliti kosu.
Za masnu kosu:
Jedno žumance, jedna kašika meda, dve kašike sveže cedjenog limunovog soka. Umešajte sastojke, naneti na teme, pa na ostatak kose i ostaviti 20-tak minuta.
Za oštećenu kosu:
Pantenol rastvor umasirati u teme i u kosu i ostaviti da deluje što duže. Oprati kosu. Vraća vlažnost i sjaj kosi, ubrzava rast kose.
Vitaminska bomba za kosu:
1-2 žumanca(može i bez njih), nekoliko kašika ricinusovog ulja, AD kapi trećina bočice, kapi od koprive, B vitamin u ampuli, 2-3 kašike pantenola. Dobro izmešati i naneti pakovanje i držite što duže.
Za pranje kose može se koristiti blag šampon u koji se doda pantenol rastvor i AD kapi. Ovi sastojci mogu se dodati i  u proteinska pakovanja za kosu.



Izvor:
http://www.hennaforhair.com/
http://www.schwarzkopf.rs/


Povezan tekst:


Trendovi frizura za jesen - zimu 2015/16

Нема коментара:

Постави коментар